Sluiten

Stratenplan

Zoeken

Opgelet: pas nadat je ingezoomd hebt zijn alle interessepunten zichtbaar!

Kleine-Brogel Airmuseum

Bezoek het Kleine-Brogel Air Museum en beleef de verschillende periodes in de geschiedenis van het vliegveld en van de 10de File written by Adobe PhotoshopWing. Via talrijke foto's, teksten, origineel materieel en echte vliegtuigen uit die tijd, vertellen we het verhaal van het ontstaan van het vliegveld eind 1944, de oprichting van de 10de Wing bij het begin van de koude oorlog, de verschillende toestellen met hun piloten en ondersteunend grondpersoneel en de nieuwe opdrachten voor hedendaagse vredesondersteunende operaties. Ontdek via een simulatie op schermen in een nagebouwde cockpit hoe een piloot een F-16 bestuurt. In een bijgebouw huist daarenboven de "Tiger Air Collection", een zeer gevarieerde verzameling van luchtvaartmemorabilia.

Het begin…1944: Eind 1944 starten in een open gebied tussen Kleine-Brogel en Peer de bouwwerken voor een tijdelijk militair vliegveld. De opdracht gaat uit van de Britse Tactische Luchtmacht. Vanaf maart 1945 vliegen Canadese Spitfires af en aan ter ondersteuning van de succesvolle geallieerde operatie "Plunder", het oversteken van de Rijn bij Wesel in Duitsland.

Heden: Sindsdien evolueerde dit tijdelijk vliegveldje tot een moderne luchtmachtbasis, bakermat van de 10de Wing. Tijdens deze periode van bijna 70 jaar diende ze als thuisbasis van opeenvolgend de F-84E/G Thunderjet, de F-84F Thunderstreak, de F-104G Starfighter en sinds 1981 de F-16 Fighting Falcon.

Documentatiecentrum: Verder beschikt het Kleine-Brogel Air Museum over een documentatiecentrum waar leden van het museum documenten en beeldmateriaal verzamelen en inventariseren over de geschiedenis van het vliegveld en de 10de Wing. Na afspraak krijgen onderzoekers luchtvaart-geschiedenis toegang tot deze rijke collectie.

Open iedere dinsdag en donderdag van 13.30u tot 16.30u (laatste toegang om 15.30u).

Meer info vind je op de site: http://kbam.be